26. velj 2010.

n-z

NOVI ZELAND
volim daleke i zelene zemlje
dalje i zelenije nema od NZ
wedding day
the pear tree
sheds petals
NZ je mala ostrvska drzava na jugu Tihog okeana i sastoji se od 2 ostrva, juznog i severnog. Klima je raznolika, od suptropske na krajnjem severu gde je zimi oko 10 stupnjeva iznad nule, a kisa pada cesto, pa do kontinentalne na jugu (hladne zime, toplo leto) i cak alpske (na juznom otoku su planine poput Alpa, sa vrhovima od preko 3500 m).
Flora i fauna je poprilicno jedinstvena, jer se NZ odvojio od kopna davno. Uglavnom je rijec o dzunglastim sumama i raznim papratima, a zanimljivo je da ne postoje agresivne zivotinje, tako da recimo najpoznatija NZ zivotinja, kiwi, uopce ne leti. Kad su dosli Britanci doneli su sa sobom macke i pse koji su skoro potamanili domace ptice, nesposobne da se brane od grabezljivaca. Dzunglaste sume su takodje gotovo nestale, buduci da su ih Englezi sve posekli i sad umesto domace flore sade borovu sumu.
Prije Engleza na NZ su ziveli Maori, plemenski narod dosta sklon nasilju, ali i tradicionalnim plemenskim mitovima. Njihov mentalitet je drukciji od engleskog sto dovodi do stalnih sukoba ta dva mentaliteta.
crawling through the cellar
you speak
of the past
Sarah McBeath - L I T H O G R A P H S

Heart and Soul 1994.


Kaukapakapa / Keruru Artists' Proof 2001.


Renall's: Towards Muriwai 14/14 2005.

homecoming -
the potatoes burst
into flower

tête-à-tête
his breath steams up
her glasses

New Year gardening
the ground
further away

Barbara Strang - H A I K U
Second New Zealand Haiku Anthology 1997
.