20. velj 2010.

mir

„Kako možete kupiti ili prodati nebo, toplinu zemlje? Ta ideja nam je strana. Ako mi ne posedujemo svežinu vazduha i bistrinu vode, kako vi to možete kupiti? Svaki dio te zemlje svet je za moj narod. Svaka sjajna borova iglica, svaka peščana obala, svaka magla u tamnoj šumi, svaki kukac sveti su u pamćenju i iskustvu mog naroda. Sokovi koji kolaju kroz drveće nose sećanje na crvenog čoveka."
Pismo indijanskog poglavice Seattle američkom predsedniku Georgeu Washingtonu kada je ovaj poželeo kupiti njegovu zemlju (današnja država Washington) 1854.godine

Svi smo bilo kojim nacinom ili putem postali od 2 suprotna pola (A i E) koja su se spojila u vodi... pre milijarde godina ta voda i kasnije zrak su bili i ostali osnovni sinonimi zivota, slobode, duse i tela... civilizacija je mnogo stvorila i mnogo unistila... danas se covek spasava vracajuci se pocecima, o5 krug i samo u krugu spas...pre toga treba spasiti zemlju kao planetu, biljke i zivotinje i sve ostalo sto je cinilo prirodni lanac opstanka, taj lanac je prekinuo lovac i sad mi skupo placamo taj zlocin i pitanjem opstanka zemlje i pitanjem svog opstanka, lovac mora predati svoje oruzje i poceti da seje i zanje, znaci covek mora postati ono sto je bio na pocetku... zemljo-radnik...uslovno receno jer covek ne moze i ne treba ici nazad da bi isao unapred ve ici napred kao sto bi isao unazad... tako ce ziveti u slozenom svetu jednostavno i sto je najvaznije bez stresa koji je nastao zbog tog ritma civilizacije i usled toga covek je izgubio svoju slobodu, svoj mir, svoju prirodnost i duhovno i fizicko zdravlje... umesto lekova vracanjem dobrim prastarim nacinima zivljenja srare civilizacije ucinice dobro i zemlji i sebi i drugima---
Meditacija je jednostavna tehnika s kojom svako, ko to želi, moze da pronadje unutrašnji mir, rešiti se stresa, postići bolju koncentraciju i osećaj budnosti u svakodnevnom zivotu, a sto će sve u velikoj meri pozitivno uticati i na njegovo fizičko zdravlje. Postoje različite vrste meditacije, no ja ću ovde navesti onu, koja je prilagodjena zapadnjačkom umu i suvremenom tempu zivljenja, ne zahteva nikakvo posebno predznanje, niti puno vremena, a pozitivne rezultate mozete primetiti već nakon par sedmica.
Najbolje vreme za vezbanje je dva puta dnevno, po dvadeset minuta i to ujutro, nakon budjenja i naveče, po zalasku sunca. Bilo bi dobro da usvojite naviku meditiranja uvek u isto vreme, no ukoliko to nije moguće, odaberite vreme koje vama odgovara, samo pazite da to ne bude odmah posle jela, treba proći najmanje sat vremena od poslednjeg obroka.

Sednite na tvrdu podlogu, na stolicu ili na pod, pazeći pri tom da vam kičma bude uspravna. Zatvorite oči i usresredite se na svoje disanja. Početnicima će biti tesko da zaustave bujicu navirućih misli, no nemojte se preterano truditi, pustite misli neka dolaze i odlaze svojim tokom, stavite se u ulogu mirnog posmatrača, prateći pri tom svoj dah. Disite normalno, bez naprezanja. Nakon sto umirite svoje misli, usredotočite se na osećaje u telu. Negde ćete mozda osećati napetost ili nelagodu. Pokusajte dublje osetiti te delove, nastavljajući disati meko i opusteno. Kada ste uspjeli doseći stanje unutrasnje tisine, zadrzite se u njemu neko vreme, u početku pet do deset minuta, a kasnije ga produzite kroz čitavu meditaciju.
Mnogi misle da moraju meditirati uz odredjenu reč / mantru /, na koju će se um usresrediti, no ako to zelite, vi mozete sami iskreirati svoju mantru ili pozitivnu afirmaciju. U stanju smirenog uma mozete sebi sugerisati da ste zdravi, mirni, posve slobodni. Neka afirmacija bude kratka i jednostavna, te je vise puta ponovite u sebi, uskladjenu sa vasim dahom. Vremenom ćete razviti sposobnost vizualizacije ili unutrasnjeg vidjenja. Tada mozete zamisliti sebe kako se kupate u slapu bele svetlosti, koja iz vas odnosi sve nečistoće. Kada udahnete, bela svetlost ispuni čitavo vase telo, a kad izdahnete, iz vas izlaze umor i napetost. Ili si jednostavno sugerisite: "Udisem zdravlje, izdisem bolest" ili "Udisem svetlo, izdisem nemir".
Ostanite u tom stanju dvadesetak minuta, a onda se polako uzemljite, otvorite oči i protegnite se. Primetićete već nakon prvih meditacija da se osećate odmorno i osvezeno.

karavan

ti budna spavas
listas snove kao stranice knjige
tvoja je glava
teska kao nakovanj i puna briga

necu te moliti
ustaj budi se ustaj budi se
necu te cekati
necu tvoje teske ruke oko moga vrata

nocas je mesec
o5 crven mlad i ljut
mi smo na putu
mi pravimo put
nemamo vremena nemamo razloga
da stanemo ovde i sacekamo dan

psece oci u tami
ove sare ove sape su ruke
prekidaj lanac
zaurlaj na oblak koji sakriva mesec

necu te buditi
oslobodi se oslobodi se
necu te cekati
necu tvoje teske sape oko moga vrata

nocas je mesec
o5 crven mlad i ljut
mi smo na putu
mi pravimo put
nemamo vremena nemamo razloga
da stanemo ovde i sacekamo dan

ekv