11. velj 2010.

face

Pitanje zašto mladi biraju da se druže na Internetu pre nego na ulici i pre svega, šta ih ohrabruje da pokažu lične podatke celoj planeti, kao da smo svi učesnici nekog globalnog "Velikog Brata", ne prestaje da muči naučnike? Svuda sam bila na netu... a na Fejsbuku nisam i necu biti sigurno! ZASTO? Pravi razlog sto se tamo nisam pojavila nisam imala, ali sam nesto vec znala i nesto osecala, a osecaj me nikad ne vara.
FACEBOOK nije ni reala ni virtuala, a nije ni neka treca dimenzija.
Pa šta je, uopšte, Fejsbuk? Mesto na Internetu čiji se korisnici predstavljaju svima – imenom i prezimenom, fotografijama, brojem telefona i adresom, političkim pogledima, obrazovanjem... Ukratko, savremena verzija nekadašnjih (preziranih) oglasa u novinskim rubrikama "poznanstva".
Na Fejsbuku ništa nije zabranjeno.(?) Nivoi razgovora prilagođavaju se tipovima ličnosti koji bi mogli biti zainteresovani za određenu grupu i vrstu diskusije. Svako može da pokrene diskusiju, a primetno su najzaoštrenije one političke.
Svi važni državnici, sve postojeće i bivše države, svaki naučnik, umetnik, svaka istorijska ličnost, svaki događaj, svaka organizacija, svaka kafana u ima svoju stranu na Fejsbuku. Tamo se sve zna. Šta je ko završio, čime se bavio, ko se venčao, ko se porodio, ko se posvadjao, gde je ko putovao, o čemu trenutno razmišlja i šta radi dok je na Fejsbuku. Na jednoj strani, u velikom nizu, redjaju se informacije o korisnicima ili onima čije su 'profile' drugi napravili, poput Josipa Broza i Gavrila Principa. Kako? Tako što sami korisnici kao omadjijani smatraju da je o svemu od sudbinske važnosti obavestiti Fejsbuk. I u tome je poenta.
Internet kultura i život su se od skrivanja identiteta i masovnog četovanja sa nepoznatim ljudima, putem Fejsbuka pretvorili u otvoreno prikazivanje ličnih podataka i dobrovoljnu obavezu da se politička, religijska, pa čak i intimna stremljenja prikažu svima koji jednim klikom posete nečiji profil. Nastao kao sajt za spajanje prijatelja, koji se jednostavnim obaveštenjima na jednom mestu dogovaraju o susretima ili prikačinjanjem fotografija na jedno mesto, omogućava se svim zainteresovanim da ih vide (umesto slanja na nekoliko adresa), ovaj je projekat postao obaveza mladih korisnika da ažuriraju svoje podatke, da se učlane u grupe koje govore o njihovim opredeljenjima i potrebama, da odgovore na aplikacije koje im svakodnevno šalju prijatelji.
Mladi svoj život potpuno prebacuju na internet stranice. Momak i devojka su se svadjali preko Fejsbuka kada se ona u formularu deklarisala kao da nema dečka, a on ju je stavio kao svoju devojku. Potom joj on stavlja na znanje da je ljut, tako što i on napiše da nema devojku, i tako u nedogled. Može da deluje kao igra, ali u takvoj igri su i mogućnosti zloupotrebe bezbrojne.
CUDNO! Ali kao i Veliki Brat i Fejsbuk je na nasim prostorima nasao prave korisnike.
Pre fejsa i van fejsa korisnici neta nisu osecali i ne osećaju potrebu za prenošenjem svog identiteta, već su koristili razne pseudonime. To je dozvoljavalo veći stepen opuštenosti, ležernosti i sigurnosti pojedinca. Potreba da se ostane anoniman u tom beskrajnom svetu mogućnosti pojačavala je jaz između online i off line života sve većeg broja korisnika Interneta. Konačno oslobađanje i otkriće da postoji bezbroj načina da se povežete sa sebi sličnima ako ostavite dovoljno podataka o sebi, uvelo nas je u novo doba. Privatnost gubi na značaju, a čak i kada imaju razvijen društveni život, mladi se po povratku kući iz grada uključuju na društvene sajtove do ranih jutarnjih časova.
Osim toga to im daje sansu ne samo za novim poznanstvima, nego i pristup zvezdama i zvezdicama, ako se vec i sami nisu tako nazvali zbog broja prijatelja, mozda ce se naci taj ili neki drugi nacin da se pokazu i 'dokazu'. Cime? Kreativnoscu sigurno ne. Kreativne mreze, sajtovi, blogovi su neposeceni, mozete svratiti kao u biblioteku, citati i pisati, a da ne primetite prisustvo nikoga drugog danima. Gde su ti malobrojni? Pisu, slikaju, komponuju, zive... a na net ce svratiti jednoga dana, a mozda i pre!?
POSLJEDICE:
Jedni su ustanovili da Fejsbuk dovodi do odlaganje zadataka i poslova. Ona dovodi do stresa, osećaja krivice, gubitka lične produktivnosti, sve do anksioznosti. Drugi tvrde da u osnovi sati provedenih na Fejsbuku leži ubijanje vremena, a iza toga, elementarna usamljenost pojedinca. Usuđuju se da budu otvoreni, iskreni, samo ako nisu i fizički prisutni. Virtualna komunikacija ih spasava stida, mogu da se predstave kako god žele, ali otežava rešavanje takozvane krize identiteta.
Na drugoj strani Fejsbuk nudi mnoge 'mogućnosti'. Jedna posebno interesantna je da ćete najduže dva dana čekati po otvaranju naloga da vam se javi desetak davno zaboravljenih prijatelja. Osim toga, fotografije ste u prilici da delite sa svim prijateljima na jednom mestu. Video-klipom videćete kako je po američkom tlu prohodalo dete vašeg prijatelja iz osnovne škole. Posebno je lepo kada vam neko pošalje virtuelno, animirano cveće, piće, čokoladu, poljubac. Samo što to cveće ne miriše, od pića ne možete da se napijete, od čokolade da se ugojite...Uz to sve je pravi primer kicha, no dobro, ljudi vole takve stvari. Na Fejsbuku se nežnosti razmenjuju jednom brzom i pomalo osakaćenom komunikacijom na koju smo već navikli koristeći mobilne telefone. U prvom planu Fejsbuka je da informacije stižu do korisnika i to je njegova osnovna prednost u odnosu na rivale.
Plus ili minus u odnosu na klasicnu virtualu, tipa chatova i foruma koji zbog anonimnosti imaju i neku draz i opustenost ili myspacea koji je imao i ima korisnike, vrsne artiste koji razmenjuju svoja dela?
Vreme ce potvrditi veliki MINUS za Fejsbuk jer on nije ni reala, ni virtuala, a privatnost je stavljena na uvid svima. Covekova iskonska potreba da bude u grupi i u toku, načinila je od mnogih koji su napravili svoje profile na Fesjbuku zapravo zavisnike kojima se život ne odvija ukoliko nisu na njemu.



Sophie Dahl as Debbie Harry

Faces
Cracked for reason beyond recognition
Uh-huh
His space is
At the Palace, he sleeps for twenty five cents
Uh-huh
Now he's wiping headlights
Windshields with an old rag
It ain't nine to five
Down and dirty, he's an old tramp
He poses like a dead man
The night train passes by

Money's
Not the answer for princes and dancers
Uh-huh

He's standing under street lights
He's thinking of his old life
He lost his pretty young wife
The corner is his big plan
His brunch with Jim and jitters
Boston blue laws ain't for shitters
And newsprint is for cheaters
Cement mattress for believers

A dirty old bum
He's a dirty old bum
He can't say "Yes"
He can't forget it A dirty old bum

Now he's shooting power curves
His buddies think he's got some nerve
Mrs Face had other lovers
Her arms smothered other numbers

He freezes
Christmas season, all saints protect him
Uh-huh
His face is
Cracked for reason beyond recognition
Ah
Blondie