13. ožu 2010.

zdravlje

Velik broj smrti sprečio bi samo gram soli
Kad bi ljudi uzeli svaki dan 1 gram soli manje, jednu voćku ili povrće više i manje zasićenih masti, broj preranih smrti smanjio bi se za više od 40 %.
Nova ideja za promenu ishrane glasi 'manje je više'. Preduzmete li male promene u svakodnevnoj ishrani osetićete veliki uticaj na zdravlje.
Britanski stručnjaci tvrde da se godišnje može spasiti 20.000 zivota samo u njihovoj zemlji kad bi ljudi uzeli svaki dan 1 gram soli manje, jednu voćku ili povrće više i manje zivotinjskih masti koje treba zameniti s plemenitim mastima kao što je maslinovo ulje. Oni tvrde da bi ovo malo povecanje unosenja voćki ili povrća na dan dovelo do 31 % manje preranih smrti.
Tajne čudesne japanske ishrane

Dugi je niz godina naucnike intrigirao francuski paradoks. No kad se shvatilo da stanovnici Japana imaju najniži stepen infarkta na svetu Japanke su postale interesantnije. Naucno objašnjenje veze između tipične ishrane Francuza i niskog stepena kardiovaskularnih bolesti primirilo je tek manji dio naucnika. Većina se okrenula na drugu stranu sveta, prema Japanu kako bi našli logično objasnjenje u još jednoj kulturološko-prehrambenoj zagonetki, japanskom paradoksu.

Japanke se ne debljaju i ne stare
O ovoj temi Naomi Moriyama i William Doyle napisali su svetski bestseller 'Japanke se ne debljaju i ne stare: tajne tokijske kuhinje moje majke'- jednostavan vodič koji nastoji svetu približiti zdravstvene prednosti japanske kuhinje.
Nauka je dokazala da je prosečni životni vek u Japanu dulji nego u zapadnjački orentisanom svetu. Takodje, procenat debelih osoba najniži je na svetu. Iako su mnogi skloni da pripisu ove fenomene genima, studije pokazale su da geni ipak nemaju presudnu ulogu. Naime, kada se Japanci presele u krajeve u kojima se praktikuje zapadnjački način života, brzo počinju da nakupljaju suvišne kilograme.
Superiornost ovakvog načina ishrane autori objašnjavaju s nekoliko osnovnih hipoteza:
Japanci jedu očima. Magija japanske kuhinje važan naglasak stavlja na uživanju u lepoti servirane hrane, u hrani se uživa polako i nikada se ne jede više nego što je potrebno. Tajna je u veličini porcije. U Japanu se hrana servira u zasebnim malim posudicama, umesto u jednoj velikoj.

Riža je važna namirnica u japanskoj ishrani. Prosečni Japanac konzumira šest puta više riže od prosečnog Amerikanca. Mala zdela riže servira se gotovo uz svaki obrok, uključujući i doručak. Poznato je da je riža namirnica koja sadrži obilje složenih ugljikohidrata koji osiguravaju dulji osećaj sitosti.
Bogatstvo povrća. Autori kažu da su Japanci nacija zaludjena povrćem. Sasvim je uobičajeno da se u jednom obroku servira čak 5 različitih vrsta povrća i nikome nije čudno za doručak pojesti supu od povrća ili salatu.
Bogatstvo ribe i soje. Iako Japanci čine tek 2 % svetske populacije, konzumiraju čak 10 % ribe koja se pojede na svetu. Soja također predstavlja vrlo važnu namirnicu, a konzumira se u raznim oblicima i kombinacijama.

Život i svet
u srce smeštam
ono bira reči

Stade pljusak
gavran otrese krila,
pa žurno, prhnu

Dete na suncu
Nasmejano
Ja mu majka