27. ožu 2010.

tuna

Riba je takodje moj prijatelj, rece glasno. Takvu veliku ribu nisam nikada video ni cuo o njoj. Ali, moram je ubiti. Drago mi je što nas niko ne prisiljava da ubijamo zvezde. Ernest Hemingvej: Starac i more
Tuna, (obredna riba) poreklo vuce od fenicke reci thon, sto oznacava veliku ribu... riba koja ujedinjuje Hemigwaya, japanske Samuraje, renesansnog slikara Vittora Carpaccia...

Vittore Carpaccio: Storie di Sant'Orsola


Drawing: Japanese samurai and fish

-Ribu nisi ubio samo zbog toga da bi uživao i da bi je prodao na pijaci, pomisli on. Ubio si je iz ponosa i zbog toga što si ribar. Volio si je živu, a voliš je i mrtvu. Ako je voliš, nije li greh ubiti je? Ili je onda još veci?
-Ipak cu je ubiti, rece on. U svoj njenoj velicini i slavi. Mada to nije pošteno, mislio je, ali pokazat cu joj šta sve jedan covek može uciniti i izdržati.
-Tada mu bi žao velike ribe koja nema što da jede, no odlucnost da je ubije ni za casak ne popusti, usprkos tome što ju je žalio. Koliko ce ona ljudi nahraniti! Pa, ipak, jesu li svi oni dostojni da je pojedu? Ne, svakako da nisu. Nema nijednog dostojnog da je pojede, kada covek pomisli na njen podvig i na njeno dostojanstvo.
-Ubiceš me, ribo, pomislio je starac. Ali imaš i pravo na to. Nikad nisam video vece, lepše, mirnije i plemenitije stvorenje od tebe, brate. Dodji i ubij me. Svejedno mi je ko ce koga ubiti.

Ernest Hemingway, Michigan, 1919
Photo by Donald Harrison

Tuna se danas najvise koristi iz konzerve, ali ako imate srecu kao starac Santjago da dodjete do prave i velike ribe, onda je mozete spremati kao drugu morsku ribu...
I idemo na carpaccio od tune ( inace carpaccio se veze uz harry's bar u veneciji ) - treba nam vinaigrette umak, a on se pravi jednostavno - dakle najpre se u porculanskoj zdelici sa onom metlicom izmesa maslinovo ulje i senf, zatim se doda vinski ocat, malo soli, malo bibera i ruzmarina, basiljka, mazurana, persuna ( sve zacinske trave koje volite nasitno narezane) i tako dobro zatvoreno i na hladnome moze stajati...
Uzmite filete tune, a ako je citava - isecite je na filete sami, uz dobar noz i malo prakse nije uopste tesko( tuna ide za srdelom i incunima, njih jede, ali moze i sama ) - vrlo je zdrava upravo ovako citava jer iz jetre tune se vade vitaminska ulja bogata vitaminom a i d... a iz gusterace insulin...
Dakle tako izfelitiranu ribu izrezemo na tanke fete - prelijemo umakom u koji smo dodali sok od 2-3 limuna i pustimo na hladnome nekoliko sati - pre nego sto cemo jesti sav taj sok odlijemo, polijemo maslinovim uljem i bacimo dobru saku kapara konzerviranih u maslinovom ulju... ako je pecemo na gradelama, pre se fete tune mariniraju u maslinovom ulju ( tuna je dosta suha riba ), vinu ili vinskom sircetu, soli i biberu i bace se na vruce gradele, e sada postoji teorija da je treba dobro obrisati pre stavljanja na gradele, a neki je stave onako frisko izvadjenu iz marinade - kad je pecena izvadi se i zalije maslinovim uljem i limunom.
I jos jedan predivan citat i moto mog maturskog rada STARAC I MORE: Ali čovek nije stvoren za poraze, rece on. Čovek može biti uništen, ali ne i pobedjen.