22. ožu 2010.

krompir

Krompir u ljusci s tunjevinom

POTREBNO JE
2 veća krompira, konzerva tunjevine, mladi sir, vlašac, peršun, so, biber

PRIPREMA
Krompire dobro operite, uvijte u aluminijumsku foliju i pecite oko sat vremena u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Tunjevinu ocedite od ulja, pa je pomešajte sa sirom, sitno seckanim vlašcem, peršunom i začinima. Kada je krompir pečen, otvorite foliju, isecite krompir unakrst i delimično ga otvorite. U zasečeni deo sipajte masu od sira i tunjevine i služite dok je toplo.

Krompir sa pirinčem

POTREBNO JE
2 veća krompira, 5 kašičica pirinča, 4 kašičice ulja, 1 manja glavica luka, peršun, slatka paprika, biber, pileće belo meso, kari

PRIPREMA:
Na maslinovom ulju popržiti sitno naseckan i posoljen luk, dodati slatku papriku i krompir isečen na kocke. Sve dinstati nekoliko minuta. Dodati pirinač, zaliti sa 3 dl tople vode, začiniti peršunom, začinom i biberom. Kuvati dok voda ne ispari. Jelo može da bude posluženo i kao prilog uz prženo belo meso i zelenu salatu.

Pire s povrćem

POTREBNO JE
2 veća krompira, šargarepa, spanaća, celer, praziluk, ulje, mleko, so

PRIPREMA
Krompir oljuštite, operite i isecite na kocke, pa ga skuvajte u posoljenoj vodi. Ocedite ga i izgnječite u pire dok je još vruć.
Dodajte očišćenu i na kolutove nasečenu šargarepu, spanać, narendan celer, praziluk narezan na kolutove, mleko, ulje. Mešajte dok masa ne postane glatka. Dodajte zacine po ukusu. Ovaj pire se dobro slaže sa gljivama.