26. ožu 2010.

post

Inter os et offam multa accidere pos-sunt - Izmedju usta i zalogaja mnogo se šta može dogoditi. M. Pavić: Šešir od riblje kože
U toku je veliki ili vaskrsnji post po julijanskom kalendaru i vreme korizme po gregorijanskom kalendaru, zapravo poslednja sedmica do velikog petka koji je ove godine istog dana po oba kalendara, sto je retko od 1582. kada je u vreme pape Grgura XIII izvrsena kalendarska reforma, ali se desava... a sad idemo malo u jos dalju proslost... dve ribe u astroloskom sazvezdju ribe predstavljaju grcka bozanstva afroditu ( plodnost ) i eros ( ljubav ) i upravo su se pretvorili u ribe i skocili u neku reku, tako su umakli zlom cudovistu tifonu. Hriscanski post - sto su ga uostalom, hriscani iz pocetka nazivali " riblje vreme " - uvek je u razdoblju riba ( od 19.02 - 20.03 ). Riba je bila i znak raspoznavanja prvih hriscana - simbol njihove pripadnosti novoj hristovoj zajednici. Tadasnja lozinka glasila je " ichtys " - grcka rec za ribu. Sudbina je odredila da je rec ichtys sastavljena po pocetnim slovima grckim koja znace "Isus Hrist, sin bozji, spasitelj". Uzivanje ribe poprimilo je vece religiozno znacenje kad su rani hriscani odlucili da izraze postovanje za hristovu muku i smrt tako da se jednom sedmicno - petkom - odreknu mesa. Tog dana - "dana tuge" - jeli su samo ribu.
Stari rimljani su bili takodje veliki stovatelji ribe i oni su petkom slavili ribljom gozbom dan bozice venere. Petak - dies veneris, u njihovim kuvarskim knjigama i receptima, sto su ih duhovnici kasnije sa veseljem prepisivali i prema njima kuvali, nailazimo na brojne neobicne nacine pripremanja ribe. Mudri su rimljani bili potpuno uvereni da ona budi i najtromija cula, a osim toga, zenama omogucuje nove dimenzije plodnosti. Prastarom polnom simbolu "ribe" narasla je glava boga jana, s jedne strane pagani rimljani petkom su jeli sex simbol ribu, u cast bozice ljubavi - venere - kako bi im porasla muskost, a s druge strane su pobozni, hriscanski rimljani jeli taj isti sex sibol, ribu, kako bi svoju muskost umanjili misleci na smrt Hrista, sina bozjega, koji je, kako znamo, propovedao ljubav ( riba je za hriscane bila hladna i izazivala apatiju, tupost, ravnodusnost i odbojnost - upravo ono sto je trebalo poboznoj braci da ih spasi pozude, pohote i svega culnog )

Andy Warhol: FISH

Naziv zuppa proizlazi iz goticke reci suppa - a to znaci natopljena feta-kriska hleba, naime tokom srednjeg velika kriska hleba ( u to vreme psenicna pogaca ) nije sluzila kao prilog ostalim jelima kao sto su meso, riba, sirevi, povrce, nego se koristila kao tanjir u kojemu su se sluzila razlicita jela. Tako obogacene kriske kuvale su se u vodi ili supi, te su bile rucak posluzi. Po definiciji supa s komadima hleba ili s dodacima je supa na bazi povrca, mesa, ribe i sira, promenjiva sastava a uz koju se sluze hleb( obicno poprzen ) ali ne i testenina i riza...
Minestra proizlazi iz latinskog glagola - minestrare - a znaci - podeliti, posluziti, pruziti - a to nas vraca u vreme kada je ovo jelo samo jedan clan porodice posluzivao gostima - danas se naziv minestra koristi za supu od povrca ili mahunarki, ali i za mesnu i riblju supu u koju se skuva riza ili testenina.
I riblji fumetto - dakle riblja čorba, ali dosta gusta i onako malo jaceg ukusa - priprema se samo od ribljih glava, kosti, repova i koze bele nemasne ribe - dakle u jedan plitki siri lonac stavimo maslinovo ulje i na tome dinstamo malo luk - zatim na to dodamo ociscene glave ribe, aromaticne biljake, papriku i malo zrna crnog bibera i to kuvamo malo i stalno mesamo, zatim dodamo litru hladne vode... kad voda prokuva, skinemo penu i kuvamo jos na laganoj vatri i kad je gotovo procedimo i sluzimo toplo.
Danas u svim svetskim kuhinjama za spremanje ribe postoji veliki broj recepata, ali kad se riba vadi iz reke sveza, direktno ispred vaseg stola na nekom splavu-restoranu, najukusnija je kad se samo malo iznenadi vatrom i odmah posluzi. Mozete jedino da zastranite sa 'pijanim' (preliven belim vinom) ili dimljenim saranom. Riba najbolje prija uz blitvu ili krompir salatu (hladan krompir secen na kolutove sa crnim lukom i biberom).

Sacrifice

No I don't need a reason to be breathing just you do what i can
No I don't wanna family who would damnly emergence everything i am
I don't need to prove you to all the one's who feel that i need to feel ain't
No idon't need to tell you that i failed you i rather start life over again

No i am sorry to say there be no sacrifice today

No i can see clearly why you feel me why you gotta bring me down
No i don't wanna fight to you just to spot you not i am not afraid to take you else
No i am sorry to say there be no sacrifice today

Everybody expects me to break but i never breakdown again
Everybody expects me to give up but you never see me giving in
Everybody want's me loose but i never loose who i am

No i am sorry to say there be no sacrifice today
No i am sorry to say there be no sacrifice today

Everybody expects me to break but i never breakdown again
Everybody expects me to give up but you never see me giving in
Everybody want's me loose but i never loose who i am

No i am sorry to say there be no sacrifice today
No i am sorry to say there be no sacrifice today

No sacrifice today
No sacrifice today

Lisa Gerrard & Pieter Bourke