28. ožu 2010.

riba

Miris mora na trpezi

Riblji file sa mediteranskim povrćem

Sastojci za 2 osobe
300 g fileta crnog
bakalara ili neke druge ribe čvršćeg mesa
mešavina začina za ribu
velika tikvica
150 g paradajza
1 glavice luka
1 kašike ulja
po 1/2 kašičice majorana
majčine dušice
so, biber

Vreme pripreme: 60 minut

Ribu nasecite na manje komade pa je jače začinite mešavinom začina, solju i biberom, pokrijte ili poklopite i ostavite da se marinira 30 minuta. Za to vreme očistite povrće. Tikvicu nasecite paradajz na osmine, a luk iseckajte.
Mariniranu ribu ispržite na ulju pa je izvadite. Na ostatku masnoće pržite luk, dodajte tikvice, začinite solju, biberom, majoranom i majčinom dušicom, na to rasporedite paradajz i dinstajte na laganoj vatri poklopljeno oko 15 minuta. Oko 5minuta pre kraja dodajte parčiće ribe.

Pinkantna tunjevina s povrcem

Sastojci za 2 osobe
250 g tunjevine (bez kostiju)
po 1 crvene i zelene paprike
2 paradajza
3 krompira srednje veličine
1 glavice luka
1 čena belog luka
1 kašike maslinovog ulja
50 ml belog vina
kašičica seckane majčine dušice
so, biber

Vreme pripreme: 30 min.

Tunjevinu isecite na kocke, papriku na trake, paradajz na kocke, a krompir na kriške. Luk i beli luk iseckajte.
U širokom tiganju zagrejte ulje, mešajući pržite papriku, luk i beli luk. Dobro posolite i pobiberite, ulijte vino, dodajte paradajz, krompir i majčinu dušicu, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta.
Otprilike 10 minuta pre kraja dodajte tunjevinu. Probajte jelo, po potrebi još začinite i ukrasite majčinom dušicom.

Primorski tiganj

Potrebno za 2 osob2:
- 150 g celera u drškama
- mala glavica luka
- mala kiselkasta jabuka
- kašika soka od limuna
- 250 g sirovih očišćenih škampa
- kašičica maslinovog ulja
- morska so
- čili u prahu
- 150 ml supe (instant)
- 50 ml soka do jabuka

1 Celer oprati i iseckati. Iseckati crni luk. Jabuke iseći na tanke kriške. Preliti limunovim sokom da ne potamne. Škampe proprati i posušiti.
2 Zagrejati ulje u tiganju i škampe pržiti oko 2 minuta na najjačoj mogućoj vatri. Izvaditi, posoliti i zaljutiti čilijem. U ulju od prženja propržiti celer i luk. Naliti supu i krčkati 4 minuta kad provri. Dodati sok od jabuke kao i kriške jabuke, pa krčkati još 3 minuta. Posoliti i zaljutiti čilijem, pa vratiti škampe u sos. Servirati posuto seckanim listovima celera i kriškama jabuka. Ko voli ljuće može da pospe još malo čilija.