12. ožu 2010.

recepti

Ovo su neki novi recepti, a predlozi koje cu uvrstiti u novi je-je jelovnik...
Poptuno novi ukus!
1.Tajlandska supa od piletine

U woku (kineska tava) se ne mora samo pržiti i dinstati, može se i kuvati, a dokaz je ovo jelo. Skuvajte ukusnu pileću supu s kineskim rezancima. Uživajte u ukusima daleke kuhinje...
Sastojci:
400 g pilećeg fileta
150 g kineskih rezanaca s jajima
2 mlada luka
2 cena belog luka
850 ml pileće supe
3 kasicice curryia
1 sveža crvena paprika
60 g smrznutog graška
ulje
so i biber
Priprema:
Meso operite i narežite na kockice, mladi luk na kolutiće, a papriku na prutiće veličine 2-3 centimetra. U zagrejani wok uspemo malo ulja, dodamo meso i mešajući pržimo sa svih strana 2-3 minute. Zatim dodamo beli deo mladog luka, beli luk, promešamo i čim beli luk zamiriše, uspemo pileću juhu, dodamo kari pastu, dobro promešamo i kuvamo na laganoj vatri, oko 8 minuta. U zdelicu s malo vode dodamo grašak, papriku, zeleni deo mladog luka promešamo i kuvamo dalje. Za to vreme u loncu s vrelom i posoljenom vodom, stavimo rezance i kuhamo 2-3 minute. Zatim testeninu izvadimo i premestimo u wok sa supom, začinimo soli i biberom, promešamo i supa je gotova. U zdelicu prvo stavimo rezance zatim supu i poslužimo.
Bomba ukusa !
2. Pikantna i mirisna 'jaja na oko'

Jaja su omiljena zbog vrednih sastojaka i brojnih načina i lakoće pripreme. Ako ste ljubitelj pečenih jaja bogatog, ljutkastog okusa, predlažemo vam recept kojeg ćete nakon probe puno puta pripremati.
Sastojci:
sveža jaja - količina po potrebi (u veliku tavu stane do 6 jaja)
mala glavica luka
3 cena belog luka
Vegeta
origano
so, biber
4 male suve, ljute, papričice
naribani sir po izboru
maslinovo ulje
Priprema:
Očistite luk, oboje sitno narežite, pa na tavi (teflonska je odličan izbor) na malo ulja popržite luk dok ne postane staklast. Na luk dodajte jaja i smanjite vatru. Jaja posolite, pobiberite, dodajte usitnjene ljute papričice i malo Vegete, pa pospite ravnomerno origanom i usitnjenim belim lukom. Kada nestane sluzi na jajima, pojačajte vatru i pospite ih naribanim sirom ili parmezanom. Jaja možete poslužiti uz preprženu šunku i kiselo ili sezonsko povrće.
Zdravo, a ukusno!
3.Zapečeni karfiol s paradaizom i sirom

Biljka je izvor vitamina C, ne sadržava gotovo ništa masti, a ima vrlo malo ugljikohidrata i uopste kalorija i sadrži fitonutrijente. Probajte jednostavan recept, samo budite pažljivi u kuvanju, ako se prekuva, možete ju baciti.
Sastojci:
1 glavica karfiola, oko 1 kg
100 g pitera
80 g masnog, topljevog sira
2 jaja
2 dcl mleka
3 kasike pavlake
sveži peršun
2 paradaiza
so i biber
Priprema:
Karfiolu odstranite suvišno lišće, pa ga podelite na cvetiće, operite i kuvajte u slanoj vodi oko 10 minuta.
Ocedite ga i poslažite u vatrostalnu posudu.
Otopljeni puter pomešajte s jajima, mlekom, pavlakom, solju, biberom, usitnjenim peršunom i polovicom naribanog sira.
Sve dobro promešajte i prelijte preko karfiola, protresite posudu, dodajte sitno narezane paradaize i posipajte ostatak naribanog sira, pa stavite u rernu na 180 stepeni oko 15 minuta.

PRIJATNO!!!