25. ožu 2010.

ne-5

Neke namirnice su kao stvorene jedna za drugu, no odredjene kulinarske kombinacije mogu da uzrokuju zdravstvene probleme. Kad je najbolje jesti voće, a šta nikako ne ide uz jaja i mleko?

Pogledajte 5 kombinacija koje treba izbegavati.

1. Kafa i jaja
Ova loša kombinacija posebno je popularna u SAD-u u vreme doručka. No, polifenoli iz kafe smanjuju apsorpciju željeza iz jaja i nivo kalcijuma u kostima.

2. Mleko i bilo što drugo
Mleko je kompletan obrok i njegova je probava vrlo složena. Srećom, kašika meda i čaša mleka dopuštena su kombinacija – zajedno čak mogu da deluju protiv mikroba.

3. Meso i krompir
Ova klasična kombinacija zapravo vrlo je nesretan spoj. Proteini se probavljaju u želucu, a skrob u tankom crevu, pa bi ta kombinacija mogla da uspori metabolizam.

4. Voće i bilo šta drugo
Voće je odlican izvor vitamina i antioksidanata, no sadrži i kiseline koje uzrokuju fermentaciju u želucu te mogu da uspore probavu druge hrane. Osim toga, da biste izbegli nadimanje, voće jedite na prazan želudac.

5. Zeleno povrće bez skroba i mlečnih proizvoda
Špinat s mlekom? Promislite još jednom. Sastojci zelenog lisnatog povrća koje ne sadrži skrob mogu da blokiraju apsorpciju kalcijuma iz mleka. Umesto s mlekom kombinujte ih s belim mesom i ribom.