5. ožu 2010.

mart

Anatomija mirisa
evo od čega je načinjena samo jedna unca parfema sa zvučnim imenom od 9500 jasminovih cvetova iz francuske od 4800 ruža takođe iz francuske od osamdeset ruža svirepo umorenih žeđu u pustinjama maroka od cveta jedne vrste perunike koja uspeva isključivo na plantažama blizu firence gde su podignuti čudovišni krematorijumi i gde se koriste sunčane peći da se iz cvetova iscedi priznanje najzad od trideset i pet fabrički proizvedenih aromatičnih hemikalija koje se radi ravnoteže razmeštaju čas na jednu čas na drugu stranu i drže na okupu duše svih cvetova pristrasnih i međusobno netrpeljivih
Danilo Kiš

mart i miris proleća
mirisi detinjstva
pečenih kolača
kolonske vode
čistog veša
jorgovana
zaprške
sapuna
sarme
kiše
kiš
kiše
sarme
sapuna
zaprške
jorgovana
čistog veša
kolonske vode
pečenih kolača
mirisi detinjatva
mart i miris proleća

svaka od ovih reci prica ili deo price... o mirisima detinjstva, o letima koja su dolazila i prolazila, secanja se skupljala, mnogo velikih i vaznih dogadjanja je nestalo, a danas kad zazmurim vidim samo slike, cujem zvuke i osetim mirise... lepe slike, divne zvuke i opojne mirise... iz mog banata i moje hercegovine... u jednom trenu vidim livade i ovce sa jaganjcima, zvuk praporaca, miris vune, kajmaka i crnog hleba sa belim lukom, uzina cobana, kad bi isla kod rodjaka na selo... ceznem za tim utiscima iz hercegovine, a iz banata imam slike i mirise duda i bagrema i golubova, koje je uzgajao moj deda krsto, mamin otac, udovac koji je ziveo sam... u drugoj kuci, nasoj kuci gde se mama udala i ja rodila, poplocane avlije, tavana punog zita i nemackih stvari... bele marame bake lile, bunara i igara na salasu, gusaka i pataka u nasem dvoristu... cesto prepoznam slicna mesta i najezim se, bilo je jedno takvo ovde u barama, prema skoli, ugodjaj isti, bagremovi i golubovi i moja nostalgija... svakog proleca kad zazeleni i zamirise bagrem beli i zacvrkucu ptice ja se setim i zasuzim...


bagrem i guska samo na slici

Parfema je izmedju ostalog jedan od načina da privučemo nekoga. Znate onaj uzbudljivi trenutak kada neki miris prodje pored vas...opojan, intenzivan, sexy! Svi osecamo slabost prema razlicitim mirisima, i upravo je to razlog zbog kojeg nas i najmanja trunka nekog mirisa moze baciti na kolena. Iz istog razloga i mi želimo da nekoga bacimo na kolena i da ga nateramo da se okrene za nama sa uzdahom. U parfemima postoje razne komponente kao što su začini, smole, cveće i neorganske prirodne materije.
Kako odabrati pravi parfem za zavođenje?
Ako želite da pošaljete signale obavezno nabacite parfem koji u sebi sadrži sastojke mošusa i cimeta. Parfeme sa aromom pomorandžinog cveta, belog čaja ili nekog cveća nanesite kada želite da budete dominantni. Ali miris koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim i koji prodire u svaku poru našeg uma i tela je vanila. Ona je ključni sastojak ne samo parfema već i drugih proizvoda.

Za zene koje žele da zavode ali i za romantične, idealni su cvetni mirisi, dok uz sportske tipove idu voćne mirisne note. Ukoliko volite cvetne note, spadate u veoma vesele i otvorene osobe, voćne note su rezervisane za tihe i povučene devojke, a orijentalne za hrabre, dok su cvetno-voćni mirisi najčešći izbor dama nestalnog duha. Orijentalni mirisi su svrstani u posebnu grupu zahvaljujući toplini i senzualnosti. Opojne i intenzivne supstance kao što su mošus, vanila, egzotične smole i drveće, često su praćene egzotičnim cvećem i začinima.
Osoba koja voli ovakav miris je mirna, ima duboka osećanja i zaobilazi površne ljude. Nije sklona prosečnosti i stil života joj je jedinstven. Orijentalni mirisi svideće se ljubiteljima vanile i čokolade, a izabraće ih oni koji žele pažnju. Note kedra i sandalovine kao stvorene su za ljubitelje prirode.
Cvetne mirise obično vole ekstrovertne osobe, otvorene prema svim ljudima i novim iskustvima. Ovakva osoba je dinamična, aktivna, radoznala, rado putuje, praktična je, vrlo lako savladava sve poteškoće i zavisna je od uspeha. Cvetni mirisi namenjeni su i romantičnim dušama i zavodnicama sa stilom. Opojne note ruže, jasmina ili ljiljana uz dodatak voća deluju poput afrodizijaka.

Sava Šumanović - Šid pod snegom (1935)

Postoje mesta iz maste, mesta iz stvarnosti, ovo je i jedno i drugo... tako dugo nisam videla rodnu kucu, sa zazidanim vratima i prozorom koji gleda na šor, na bagremove i dudove, prasnjavu cestu, klupu ispod prozora... ima jedna slika Save Šumanovica sa 'mojim' šorom i 'mojom' rodnom kucom, jako sam je volela, bila je izvezena kao goblen u kuhinji, ali nestao je, izgoreo, ostalo samo secanje na njega, mozda nadjem sliku na googlu... takvo vreme, ljude i secanja trazimo na googlu, neke nadjemo, a neke ne i necemo...

Svetiliste

Boja njihove odece je bledela
od crne ka beloj
to je mesto postalo svetiliste
dok su prvih godina porodice dolazile u crnini
kasnije je boja njihove odece osvetljavala
ozivljavala
prvi nagovestaj tople crvene
i zute
kao hodocasce
sa generacijama koje dolaze
igranje u travi pred prolece
sa loptama
magicno privuceni bas tim neuglednim delom ceste
posle podnevna ozelenela lipa i miris tisine
tiho
tiho
uz ciku dece i setnju roditelja
pravi razlog postade nevazan
uspomena se pretvarala
u nesvesno privlacenje tom kraju

ekv