26. ožu 2010.

glad

Fotografija
Kod Topiča u izložbenoj vitrini medju knjigama i slikama vise fotografije. Knjiga je od papira, iako u njoj najlepši život sni, slika je od platna, makar i najbolje život oslikava, ali svaka ova fotografija strahovito stvarnim životom govori: Glad u Rusiji! Glad u Rusiji! Gubernije groblja, sagradio ih led i zima, gomile dečjih leševa s nadutim trbusima, iscerena usta, ruke u klešta stisnute, oni koji su od gladi umrli - oni koji će umreti jošte, i najtužniji od svih, zovu ih ljudožderi, oni su samo delić što medju ledom viri, kao krstić očajni, grobovi živi, koji su u lijesu želudaca svoju braću sahranili. Iza stakla izloga to nisu fotografije, to su hiljade, hiljade ruka preko čitave Evrope ovamo pružile u tu situ ulicu prašku, da bi se pod prstima bede, bola i zala dvostruko istakla kvarna njuška kapitala. Drugovi, koji mimo izloga tog na rad polazite, drugovi, koji u srcu svom od gladi svoje braće umirete, bede i propasti urežite slike ove u porculan tanjira kroz sve restorane i barove, na čepove boca šampanjca, na jelovnike prilepite te fotografije! Neka svaki onaj ko tu danas jede i pije, na svakom tanjiru, na svakoj čaši naidje na mrtvace koji viču bez mere: Ljudožderi! Ljudožderi!
Jirži Volker

Mansarda
Hajde, sažaljevajmo one koji su bolji od nas. Hajde, prijatelju, i zapamti bogati imaju batlere ali ne i prijatelje, a mi imamo prijatelje i nemamo batlera. Hajde, sažaljevajmo venčane i nevenčane. Zora ulazi na malim stopalima kao pozlaćena Pavlova. I blizu sam svoje žudnje. Ništa u životu nije bolje od ovog časa čiste prohladnosti, časa zajedničkog budjenja.
Ezra Paund

Mjerenje i vaga
Tvoji su danovi zdjelice vage, u kojima me odmjeruješ dan i noć. Mučiš se da izjednačiš San i Javu, ali ne znaš da oni neprestano mijenjaju svoju težinu, neumorni, kao da mjere tvoju upornost. Zar ti nisam teška, dragi? Odloži na čas vagu i uzmi me golim rukama. Neka nas slobodno njiše talas krasnog nesuglasja, talas koji nas je stvorio.
Vesna Krmpotić

Photo by Christian Coigny

Glad

U krugu oka ispod nervozne koze
Mirno ceka glad
Napukle snage ali gvozdenog stiska
Vreba glad

I kada mislim da je svega mi dosta
Kada krenem da se hvatam za zemlju
Opet osecam glad

To nije igra za jedno
To je igra za dvoje
Za mene i glad

Ta greska moze da me kosta zivota
Zivim samo za glad
I kada mislim da je svega mi dosta
Kada krenem da se hvatam za zemlju
Opet osecam glad
Glad mi otima dodir
Uzima dusu

U krugu oka ispod nervozne koze
Uvek budna je glad
Napukle snage ali gvozdenog stiska
Zdere glad

I kada mislim da je svega mi dosta
Kada krenem da se hvatam za zemlju
Opet osecam glad

ekv