25. tra 2010.

o čišćenju

POSLE DIJETE
Uspešno ste završili dijetu, postigli željenu kilažu i taman kada ste pomislili da je vašim mukama došao kraj, najteži deo vas tek očekuje - kako da zadržite idealnu težinu i nakon dijete.
Držanje dijete i plana vežbanja je veliko je dostignuće, a ta borba traje tokom celog života. To znači da ne smete da se opustite kada postignete cilj i okončate dijetu koja je dala rezultate. Način ishrane morate da držite pod kontrolom, a moraćete i da nastavite s fizičkim aktivnostima da biste sačuvali formu. Postoje jednostavna pravila kako da prevaziđete povratak starim navikama.
Redovno se merite
Tokom dijete ste se verovatno često merili, možda čak i svakodnevno. Iako sada ne morate svakodnevno da stajete na vagu, pokušajte da to radite bar jednom nedeljno. Tako ćete na vreme uočiti variranje težine i moći ćete odmah da preduzmete korake protiv gojenja. Takođe, uvek je dobro da imate par superuskih farmerki, po kojima ćete odmah primetiti da li ste se ugojili.
Ne zaboravite na vežbanje
Iako ste tokom dijete najverovatnije stekli naviku vežbanja, postoji šansa da ste jedna od onih pripadnica lepšeg pola koje su jedva dočekale kraj „gladovanja" kako bi prestale s fizičkim aktivnostima. Nažalost, ako želite da zadržite idealnu težinu, to ne dolazi u obzir. Dobra vest je da sada već imate kondiciju i da nećete morati strogo da se držite režima vežbanja.
Ne preskačite doručak
Ovaj obrok je veoma važan da bi vaš metabolizam dobro startovao dan. Hranjive materije će vam pomoći da u toku dana ne posegnete za nepotrebnim grickalicama. Za doručak birajte zdravu hranu koja će vas duže držati sitima. To se odnosi na voće, ovsenu kašu, jogurt, kiselo mleko, musle...
Ključ uspeha je raznovrsna ishrana
Sada, kada ste završili s dijetom, ne morate se strogo držati propisanih namirnica. Možete uvesti različite namirnice, ali se držite zdrave hrane - nemasnog mesa, voća, povrća, integralnih testenina i pirinča.
Ne smete pregladneti
Veoma je važno da jedete čim osetite glad. Odnosno, nemojte čekati da poprilično ogladnite kako biste uživali u jelu jer tako postoje ogromne šanse da nećete moći da se zaustavite i da ćete se prejesti. Ključ uspeha je da naučite da kontrolišete glad i telesne funkcije. Takođe, pazite što jedete. Vaš metabolizam će patiti ako ga nakon nedelja ili meseci dijete laganim namirnicama opteretite teško svarljivom hranom.
Vodite računa o veličini porcija
Iako ste verovatno jedva dočekali da se opustite i najedete koliko vam srce želi, i dalje morate paziti na količinu hrane koju unosite. Budite obazrivi da ne unosite hranu sve dok ne osetite da ćete pući. Jedite polako, tako da vaš mozak ima vremena da shvati da ste siti. Nažalost, mozgu je potrebno otprilike pola sata da primi informaciju o sitosti, što je često i najveća prepreka da se zaustavimo s jelom. Zato, prekinite kada vam je najslađe. Odličan recept je da na pola obroka pozovete nekoga telefonom. U razgovoru vreme brzo prođe, a kada ga budete završili, shvatićete da ste siti.

Treba da se radi u fabrikama
Treba da se hoda ulicama
Treba da se trči parkovima
Treba da se spava u krevetima

Treba da se čisti
Treba da se čisti
Treba da se čisti


ekv


Čistim svoj život, kroz prozor, ormar stari
čistim svoj prostor od nepotrebnih stvari

Gdje li sam ih kupio?
Gdje sam ih sakupio?

Čistim svoj život, petkom odvoze smeće
kada se nada budi, i kad je blago veče

Gdje li sam ih kupio?
Gdje sam ih sakupio?

Čistim svoj život od onih šupljih ljudi
kojima vjetar huji kroz glave i kroz grudi.

Gdje li sam ih kupio?
Gdje sam ih sakupio?

Čistim svoj život, da spasim dok je vrijeme
malu jutarnju nježnost i gorko noćno sjeme

Gdje li sam ih kupio?
Gdje sam ih sakupio?

Čistim svoj život od prividnog svijeta
od ljubavi bez traga, od jeftinih predmeta

Gdje li sam ih kupio?
Gdje sam ih sakupio?

Čistim svoj život, to hrđa je i tmina
i osta'ću bez ičeg al' bolja je tišina...


Arsen Dedić