14. tra 2010.

o čaju

Tajne zelenog čaja:

Blagotvoran za zdravlje, delotvoran kod mršavljenja, odličan antioksidans…
Zbog svoje lekovitosti i dokazanog delovanja u borbi protiv mnogih, pa tako i nekih najtežih zloćudnih bolesti, zeleni čaj jedan je od najcenjenijih i najpopularnijih napitaka na svim kontinentima. Pun snage, aromatičnog ukusa, osvežavajućeg delovanja, postao je deo svakodnevice miliona ljudi širom sveta, ne samo u azijskim zemljama odakle potiče i gde je tradicionalno vekovima prisutan.
Zeleni čaj se proizvodi od iste biljke kao i crni čaj. Biljka se zove čajevac ( Camellia sinensis), a u 12. veku uvezena je iz Kine u Japan i od tada je počeo od nje da se proizvodi zeleni čaj. Zeleni čaj obrađuje se samo parom da se ne unište enzimi, a zatim se suši na vazduhu. Budući da pritom ne dolazi do procesa oksidacije i fermentacije, zadržava svoju zelenu boju i skoro sve dragocene sastojke.
Zeleni čaj ima čak oko 300 različitih sastojaka, i upravo taj hemijski sastav krije tajnu njegovih višestrukih koristi i lekovitih svojstava za ljudski organizam. Bogat je flavonoidima, koji su snažni antioksidansi i upravo zahvaljujući tome zeleni čaj pomaže u borbi protiv bolesti srca i krvnih sudova. Sadrži fluor i sprečava karijes ali povoljno deluje i na očuvanje kostiju.
Svakodnevno ispijanje zelenog čaja pripada današnjoj kulturi Japana, u kojoj je najmanji procenat obolevanja od raka. Telo čisti od otrova, smanjuje bolove kod problema sa želucem i crevima, smanjuje masnoću u krvi, sprečava arteriosklerozu, dobar je protiv upala, normalizuje rad štitne žlezde, pospešuje krvotok i regeneraciju kože, deluje protiv depresije…
Zeleni čaj je odličan kao osvežavajući napitak koji pospešuje probavu, deluje na razgradnju masnoća i čisti od toksina. Otkriven je njegov učinak na mršavljenje.

Spolja se peremo vodom, iznutra se peremo čajem.
Kineska poslovica