5. svi 2010.

o5 o metabolizmu

Starenje utiče na rad metabolizma, no to što se godinama debljamo ipak ne možemo svaliti samo na vreme. Zašto dijete debljaju, a mišići troše kalorije?
Metabolizam se ne usporava na nas 30. rodjendan - niti je najbrži dok smo u 20-ima. Ako se debljamo, to je verovatnije zato jer činimo previše stvari zbog kojih se metabolizam usporava, a premalo onih koje ga podstiču.


Usporava metabolizam:

Sedenje. Što se manje krećemo to je telu potrebno manje kalorija. Ovo rezultira privremenim usporavanjem metabolizma.
Dijete. Smanjivanje unosa kalorija šok je za organizam - telo se priprema za najgore, usporava metabolizam i pazi na potrošnju masnog tkiva. Prevarimo prirodne mehanizme smanjivanjem kalorija za samo 250 do 300 kalorija na dan. Telo će da troši masne naslage bez straha da više nikad nećemo jesti.
Starenje. Metabolizam se usporava 1 % svakih 10 godina, kaže dr. Susan B. Roberts s Energy Metabolism Laboratory na Univerzitetu Tufts u Bostonu. Prestanimo dakle da se zavaravamo - da bi održali istu kilažu treba da jedemo tek 10 manje kalorija na dan.


Bez uticaja na metabolizam

Kofein. Kofein ubrzava rad srca što bi moglo da pomogne u sagorevanju kalorija. Medjutim uticaj je na kraju toliko neznatan da se ne može govoriti o poboljsanju metabolizma.

Podstiče metabolizam

Proteini. Proteini pomažu u izgradnji mišića, a što imamo više mišića to vam je brži metabolizam. Cilj je da se uzme 20 do 25 % kalorija iz proteina.
Jesti manje ali češće. Unos hrane odmah potiče rad metabolizma jer smo ga zaposlili ( treba sagorevati kalorije ). Dakle jedimo četiri ili pet malih obroka na dan, a ne manje većih obroka.
Kardio vežbe. Vežbe ( fizicka aktivnost ) koje ubrzavaju rad srca podstiču metabolizam. Sagorevamo više kalorija u satima koji slede nakon vežbe - čak i dok se odmaramo. U stvari redovna fizicka aktivnost može da poništi negativni uticaj dijete na metabolizam.