12. svi 2010.

o5 o doručku


Audrey Hepburn: Breakfast at Tiffany's (1961)

Naučnici tvrde da prvi obrok u danu programira naš metabolizam. Ako se u rano ujutro počastimo masnim i slasnim engleskim doručkom, ostatak dana ćemo brže da razgradjujemo masnoće.
Slanina, kobasice, jaja i grah jedan su od najzdravijih obroka za početak dana.
Naučnici veruju da doručak programira naš metabolizam i priprema ga za ostatak dana, tako da mastan obrok ujutro pomaže telu da lakše razbija masnoće u toku dana.
Za razliku od masne hrane, ugljikohidratima bogata hrana priprema telo samo za razgradnju ugljikohidrata; piše u studiji objavljenoj u časopisu International Journal of Obesity.



"Prvi obrok u danu programira vaš metabolizam za ostatak dana. Naša studija je pokazala da ako za doručak uzmete obrok bogat ugljikohidratima, ostatak dana ćete energiju koristiti isključivo iz ugljikohidrata, no ako doručkujete obrok bogat mastima, vaš će metabolizam da iskorištava energiju iz masnoća i ugljikohidrata", tvrdi dr. Martin Young sa Univerziteta Alabama u Birminghamu.
Tim koji je radio na ovom istraživanju tvrdi da definitivno ima istine u narodnoj poslovici Doručkuj kao car, ručaj kao kralj i večeraj kao siromah, te da se u njoj možda krije temelj zdrave ishrane i zdravog tela.
Naučnici su tokom studije proučavali kako konzumiranje različite hrane u različito doba dana utiče na probavu i metabolizam.
Ako želite uzimati sve vrste hrane i namirnica, hranu s većim sastojkom masnoća uzimajte za doručak.