19. svi 2010.

o5 o kondiciji


U kakvoj smo kondiciji i fizičkoj snazi? Uz jednostavno testiranje otkrijmo nivo ova dva važna znaka našeg zdravstvenog stanja. Treba nam samo jedna stolica i sagovornik.
"Prosečno dobra kondicija mora da nam omogući da brzo hodamo barem 20 minuta bez pauze i da još uvek možemo da razgovaramo u hodu," kaže Alison Rose, fizioterapeut iz Klinike za sportske povrede pri Univerzitetu Leeds Metropolitan.
To bi pokazalo da su nam pluća i srce dovoljno snažni da normalno pumpaju krv za minimalni nivo fitnessa koju trebamo da bi održali aktivni životni stil.
Ukoliko nismo u stanju da hodamo brzo i pričamo ni 20 minuta bez prekida možda nešto nije u redu sa srcem. No i tu ima nade, kondicija se može izgraditi ili vratiti postepeno uz primereno treniranje. Hodajmo brzo jednu minutu, a zatim sporije 10 minuta, postepeno produžujemo period brzog hoda sve dok ne budemo u mogućnosti da hodamo tako 20 minuta.
No, kako izmeriti snagu? Razdvojenih nogu stanemo ispred stolice. Lagano se spuštamo u sedeći položaj, a zatim nešto pre nego se sasvim spustimo na stolicu vrlo polako ustanemo. Ukoliko ovu vežbu možemo da ponovimo bez prekida u vremenu od 90 sekundi naša fizička snaga je odlična. Ako možemo samo 60 sekundi, snaga nam je dobra, no ako možemo tako tek 30 sekundi vrlo je loša.
Ovaj test meri snagu najveće grupe mišića u telu - bedara i zadnjice. Ako oni nisu dovoljno snažni ovo stavlja teret na područja poput koljena i ledja što dugoročno dovodi do ozleda i boli.
Ukoliko smo izdržali samo 30 sekundi istrajmo na ovoj vežbi dok ne postignemo bolje rezultate.


Drawings: Guillaume A. Azoulay - Casablanca, Morocco