8. lis 2010.

Vreme za kus-kus

kus-kus salata

Sastojci za 2 osobe
1 šalica (250 ml) kus-kusa
500 ml vode
nekoliko cvetića karfiola
3 kašike svežeg posnog sira
3 kašike seckanog svežeg vlasca
pola ili 1 češanj belog luka
pola kašike kurkume
so
biber
2 kašike maslinova ulja


Priprema
1. 500 ml vode posolite pa zagrejte do vrenja. Zatim dodajte kus-kus i uklonite s vatre. Ostavite poklopljeno 10 minuta.

2. U blago posoljenoj vodi skuvajte karfiol (ja ga često ne kuham do kraja, već ga ostavim lagano hrskavog, ali to ovisi o vama i vašim željama).

3. Kad je kus-kus upio svu tekućinu, dodajte mu cvetiće karfiola, sveži sir, sitno seckani beli luk i vlasac te maslinovo ulje. Na kraju začinite kurkumom i biberom te, ako je potrebno, solju.

Posluživanje
Karfiol možete zameniti brokulom.



Integralni kus-kus s mrkvom

Sastojci
1 kocka supe
200 gr. integralnog kus-kusa
400 gr. mrkve
1 srednji crveni luk
1 češanj belog luka
1 vezica peršuna
2 kašike maslinovog ulja
so, crni biber
1/2 kašičice mljevenog belog kima ili ljute crvene paprike
1 kašičica limunovog soka
1 kašika maslaca

Priprema
U 300 ml. vode zakuvati kocku supe, preliti njome kus-kus i ostaviti 15 min. da nabubri.
U međuvremenu očistiti mrkvu, pa ju narezati na kose tanke ploške.Očistiti luk njega narezati na sitne kockice. Očistiti beli luk, naseckati na sitno, oprati peršun i iseckati.
Zagrejati ulje, dodati luk, mrkvu, beli luk, pa sve pirjati oko 10 min.
Dodati nabubreni kus-kus pa ga umešati dodati so, biber, kim i pržiti još 5 min. na umerenoj vatri.
Narezati maslac na listiće pa ga sa peršinom i sokom limuna umešati u kus-kus. Ostaviti pokriveno još par minuta da se prožmu ukusi.

Marokanska salata s kus-kusom

Za salatu: za 2 osobe
200 g pilećeg filea
2 kašike ulja
2 kašike curryja
1 kašika Vegete
50 g kus-kusa
200 ml vode
50 g mrkve
50 g korena celera
50 g mladog luka
100 g paradaiza
biber
Za preliv:
10 ml maslinova ulja
1 kašika soka od limuna
Za posipavanje:
35 g popečenih lešnjaka


Priprema
Pileći file narežite na kocke i kratko popecite na ulju.
Tavu s mesom maknite s vatre, pospite curryjem, Vegetom, podlijte s malo vode i pirjajte 15-20 minuta.
Kad meso omekša, ostavite ga da se ohladi u tavi u kojoj ste ga pripremali.
Cous-cous prelijte kipućom posoljenom vodom, pokrijte i ostavite 10-15 minuta.
Pripremljenom cous-cousu dodajte sveže naribanu mrkvu, koren celera, mladi luk narezan na trakice, paradaiz narezan na četvrtine i ohlađenu piletinu.
Prelijte maslinovim uljem, sokom limuna i sve lagano izmešajte.
Na kraju pospite grubo mlevenim lešnjacima. Salatu po potrebi još posolite i pobiberite.