15. lis 2010.

Prva i uvek brokula


Beokula je namirnica 21. veka, nema joj premca!
Zašto je brokula kraljica zdravlja?
Vec sam u jednom od predhodnih postova postavila Top listu od 100 namirnica, medju kojima je brokula na prvom mestu. Da, nista nije ni na blogu slucajno i da sve o cemu pisem i sta radim cini nekakvu celinu, sustinu kojoj tezim, jasno je iz odgovara na postavljeno pitanje kao i recepta za danasnji rucak.
S obzirom da se u brokuli nalazi velika količina vitamina C, te obilje minerala i vlakana, savršena je zimska namirnica - jača imunitet, olakšava probavu i pročišćava jetru. Puna minerala kao što su kalcijum, kalijum, željezo i magnezijun, te prepuna folne kiseline (svi odlični protiv stresa), brokula nas snabdeva i najvažnijim vitaminima. U njoj se nalazi dva puta više vitamina C nego u špinatu i jednaka količina kao u limunu. Zbog toga ima važnu ulogu u zaštiti imuniteta. Pročišćava jetru i vrlo je bogata celulozom, koja stimulise rad creva. Osim toga, ta prisutnost vlakana (3%) u velikoj količini, smanjuje rizik od raka, posebno od raka debelog creva. A delotvorni učinak njenih vlakana je naglašeniji i zbog posebnih ugljikohidra koji imaju lagano laksativno svojstvo.
Zato danas, uz pileca prsa, kuvam brokulu i karfiol, a onda osim dobre supe, pravim i ukusno jelo od piletine, povrca i zacina, na maslinovom ulju u wok tavi...

Recept:
Čarolija iz jednog lonca: potrpajte meso i povrće, zalijte ga vodom, poklopite! Od mesa i povrća uz supu sastavite bogato jelo ili salatu.

Sastojci za 2 osobe

2 komada pilecih prsa
2 mrkve
1 glavica crvenog luka
1 ceno belog luka
1 koren peršuna
1 brokula (i 1 karfiol)
maslinovo ulje
zacini, so
sok od 1/2 limuna


Priprema:
U 1 l hladne vode dodajte pileća prsa, mrkvu, beli luk, crveni luk, peršun i malu kasikicu soli. Kad prokuva, ostavite da vre na laganoj vatri 30 minuta.
10 minuta posle dodajte brokulu i kuhajte još 5 minuta i gotovo!
Ako se jelo poslužuje odmah:
Meso, mrkvu, brokulu, ocedite i ostavite da se hladi do toplog. Pomešajte sa salatom i začinite maslinovim uljem, sokom limuna i solju, ili sve u wok tavi na maslinovom ulju proprzite uz zacine i servirajte toplo uz kiselu pavlaku.
Ako ćete jelo ostaviti za kasnije ili za sutra: meso čuvajte u supi da se ne bi isušilo.
U supu zakuvajte svoju najdražu testeninu ili na količinu riže dodajte 3 puta toliko supe i napravite rižoto koji će se topiti u ustima.
Vreme pripreme: 1 sat!